V míse si umícháme máslo, cukr, žloutky, sůl, citr. kůru, utluč. vanilku. Do dobře utřeného přidáme z droždí připravený vykynutý kvásek, vlahou smetanu a prosátou mouku. Vypracujeme měkké těsto a dáme vykynouti, pak vyválíme na pomoučeném vále lehce na obdélník, potřeme je umíchaným máslem, posypeme očištěnými, otřenými rozinkami, na nudličky nakrájenou citronádou (lze ji koupiti u lahůdkáře, jest to velký druh citronů, tak zv. cedrátů proslazených) a na nudličky nakrájenými loupanými mandlemi. Obdélník zatočíme na závin, nakrájíme z něho 4
cm dlouhé kousky, postavíme je řeznou stranou do máslem vymazaného nízkého pekáče, každou závitnici po straně potřeme máslem a dáme vykynouti. Pak je na povrchu potřeme máslem a v horké troubě upečeme. Pocukrujeme je vanilkovým cukrem.
Také můžeme závitnice tak upraviti, že potřený obdélník nakrájíme na úzké proužky, každý zavineme, postavíme na máslem potřený plech a když vykynuly, pomažeme je vajíčkem a dáme upéci. Pečené ozdobíme citronovou polevou. — Nebo potřeme obdélník dobrou zavařeninou, nakrájíme proužky, každý zatočíme, složíme na mastný plech, potřeme vajíčkem, upečeme a pak polijeme citronovou polevou.
Rozpočet pro 5—10 osob: 4 dkg másla – 5 dkg cukru – 2 žloutky – sůl – citronová kůra – utlučená vanilka – 2 dkg droždí – ¼ l mléka nebo smetany – ½ kg mouky (polovina hladké a polovina krupičkové). – Nádivka: 10 dkg másla v míse utřeného – 10 dkg rozinek – 8 dkg mandlí – 5 dkg citronády – 6 dkg másla do pekáče a na pomazání – 1 dkg vanilkového cukru na posypání.