V hluboké porcelánové míse smícháme čerstvé žloutky se solí, načež stále míchajíce metlou, přidáváme po kapkách olej tak dlouho, až nám žloutky ztuhnou a kolem metly se nám majonéza spojí do hrudky. Pak přikapeme citronovou šťávu a opět stále míchajíce přikapáváme olej. Do husté majonézy dáme tlučený bílý pepř, jemnou francouzskou hořčici, anglickou omáčku a kořennou směs. Je-li omáčka příliš hustá, zředíme ji studenou vodou. Vzniklou omáčku dobře promícháme a dáme na několik hodin k ledu.
Příprava kořenné směsi: utřenou, prolisovanou sardeli, strouhanou kyselou okurku, sekané kapary, strouhanou citronovou kůru, sekanou zelenou petrželku, strouhanou cibulku dobře smícháme a zamícháme do majonézy. Tatarskou omáčku podáváme k studeným masitým pokrmům.
Rozpočet pro 5 osob: 2 žloutky – sůl – 20—25 dkg stolního oleje – 1 menší citron – 5 zrnek tlučeného bílého pepře – kávová lžička jemné francouzské hořčice – 5 kapek anglické omáčky (Worcestershire, kterou koupíme u lahůdkáře) – 1 lžíce estragonového anebo dobrého vinného octa. — Na směs: 1 sardeli – 1 kyselou okurku – ½ dkg kaparů – 1 dkg cibule – 1 cm² citronové kůry – ½ kávové lžičky sekané zelené petrželky.